...

Tandlagning - Vi lagar mer än tänder – vi återställer ditt självförtroende

Tandlagning, laga skadade tänder

Om lagningar

Lagning av tand, eller tandfyllningar som det också kallas, är en vanlig tandvårdsbehandling för att åtgärda kariesangrepp ( hål i tanden ) eller mindre skador på tänderna.

Vid en tandfyllning avlägsnar tandläkaren den skadade delen av tanden och fyller sedan ut hålet med en tandfärgad fyllningsmassa. Fyllningsmaterialet kan vara av olika typer, inklusive komposit, glasjonomer, amalgam och keramik. Valet av fyllningsmaterial beror på flera faktorer, som platsen för hålet, storleken på hålet, kostnad och personliga preferenser.

  • Kompositmaterial

Komposit är ett plastmaterial som kan användas för både större och mindre lagningar i alla tänder. Det finns i olika färger för att likna dina andra tänder, vilket gör det lämpligt för provisoriska kronor. En krona är en konstgjord del av en tand som täcker större delen av tanden.

De flesta kompositmaterial härdas med ljus, vilket innebär att de stelnar när tandläkaren lyser på dem med blått ljus. Under denna process sitter du kvar i tandläkarstolen med en bomullsrulle som hindrar kontakt mellan tanden och kinden tills fyllningen är klar.

  • Glasjonomer

Glasjonomer används främst för lagningar på tandhalsar men kan också användas på ytor som inte utsätts för mycket tuggning, eller vid lagning av mjölktänder. Detta material innehåller fluorid och fäster bra på tanden, samtidigt som det är mindre fuktkänsligt än komposit.

  • Plastförstärkt glasjonomer

Det finns glasjonomer förstärkta med plast, som härdas med blått ljus efter att de satts på plats i hålet. Detta material stelnar snabbt, fäster bra på tanden och är starkare än vanlig glasjonomer. Precis som vanlig glasjonomer innehåller det fluorid.

Plastförstärkt glasjonomer tål nötning bättre än vanlig glasjonomer men är inte lika hållbart som komposit. Det används ofta för lagningar på tandhalsar och till barns kindtänder eftersom det inte klarar intensiv tuggning lika bra som komposit.

  • Förbud mot amalgam

Amalgam, som tidigare var det vanligaste materialet för tandlagningar, får inte längre användas på grund av dess kvicksilverinnehåll, som är förbjudet av miljöskäl i Sverige. Gamla amalgamfyllningar kan ibland behöva ersättas eller lagas med andra material. Prata med din tandläkare om alternativ till amalgam och vilket material som kan användas istället.

Efter en tandfyllning kan tanden kännas öm och känslig, men detta brukar försvinna efter några dagar. Det är viktigt att ta hand om tanden efteråt genom att borsta och använda tandtråd regelbundet och besöka tandläkaren för regelbundna kontroller och rengöringar.

Om en tand har ett stort kariesangrepp som har påverkat tandens nerv, kan det behövas en rotfyllning istället för en vanlig tandfyllning. En rotfyllning är en mer omfattande behandling som involverar att ta bort tandens nerv och fylla ut tanden med ett speciellt fyllningsmaterial.

Tooth repair at Tandhälsan A6 Jönköping

Boka din lagning idag

När en tand har skadats eller åkt ut så är det viktigt att det åtgärdas så snart som möjligt så att det inte blir värre än vad det är. Kontakta oss eller boka en tid direkt så hjälper vi dig.

Tandhälsan A6 Jönköping Logotyp för Tändhälsan A6 Jönköping, med en tandikon bredvid texten, som representerar din betrodda tandläkare i Jönköping.

Din tandläkare i Jönköping som ger dig tandvård med omsorg.


Tandhälsan A6 Jönköping AB Batterigatan 11 553 05 Jönköping


Öppettider

Måndag - Torsdag 08:00-17:00

Fredag 08:00-14:00

Lördag - Söndag Stängd

Telefontider

Måndag - Torsdag 07:00-17:00

Fredag 07:00-14-00



Ombokning och avbokning

Använd mina sidor eller kontakta oss via telefon. Återbud meddelas senast 24 timmar innan bokad tid. Uteblivet besök debiteras 500 kr.

Försäkringskassan

Vi är anslutna till försäkringskassan.


© Tandhälsan A6 Jönköping AB | Patientinformation | Integritetspolicy

Rulla till toppen